Raija Sundströms konst visas upp i Luckan Kyrkslätt

Raija Sundstöm från Jorvas inväntar aldrig inspiration utan arbetar enligt devisen: en måste börja måla för att verket ska födas.
– Jag har aldrig heller någon plan för vad som ska födas på duken utan jag börjar bara måla.
I många år tog Sundström del av oljemålningskurser och höll sig därmed bara till oljefärger, men numera använder hon sig av blandteknik. Nya metoder hittade hon mellan åren 2013 till 2015 då hon studerade på Alfa-Art konstskolan. I en och samma målning kan hon använda fotografier, tusch och akryl. Gemensamt för verken är i dag de många och starka färgerna.
– Jag älskar färger! Många gånger har jag funderat på om jag borde börja måla med mer lågmälda toner, men mitt inre styr det som landar på duken.
Raija Sundström har jobbat inom bankvärlden hela livet, men hittade också tid att mål amålade mycket de åren hon var hemma med sina tre barn då de var små. När hon nyligen blev pensionär tänkte hon att hon åter skulle få mer tid att måla, men hon märkte snabbt att tiden är något man tar, inte något man får.
– När jag såg att Luckan har utställningsmöjligheter började jag måla ihärdigt. Det gav mig en orsak att måla mer.
Sundström har tidigare haft ett flertal utställningar, bland annat på Kabelfabriken, Galleri Fogga, Kässäntalo i Lojo och i Porkala-salen i Kyrkslätt.
– Den gången var mina verk så populära att en tavla stals, säger Raija med ett skratt.
Hennes verk finns i Luckan hela december.

Bildtext: Raja Sundström får hjälp av sin man Rabbe att hänga konsten i Luckan Kyrkslätt.

Text och bild: Jenny Paajes