Okategoriserade

Våren har kommit till Luckan med Mirja Ilkkas orkidéer

By 23 januari, 2019 No Comments

En skir färgskala med någon enstaka accent här och där kännetecknar konstnären Mirja Ilkkas målningar. Hennes konst visas och finns till salu i Luckan i januari och februari.

Mirja Ilkkas intresse för konst började tidigt i barndomen då hon satt bredvid sin mormor Julia Virtala och såg på då denne målade. Snart fattade också Ilkka själv penseln där hon satt, fick en egen tom duk att börja dra penseln med färgen mot, härmandes sin mormors handrörelse och penseldrag.

– Min mormor brann för att måla och var en enträgen konstnär, vid sidan om sin profession som journalist. Hennes motto var att måla minst ett postkort om dagen, och det håller hon sig till än idag, nittiosex år gammal, säger Mirja Ilkka.

Idag är det Mirja som lägger fram färger och dukar åt sin mormor, då det i barndomen var omvända roller.

– Hon är mycket stolt och glad över att konsten blev mitt yrke och jag har henne att tacka för allt. Vi målar fortfarande tillsammans, vi sitter tysta bredvid varandra och skapar bilder på duken.

 

En till inspiratör

Precis som sin mormor gillar Mirja Ilkka att måla blommor. I dem finner hon frihet att använda färger och former som hon just då behagar. Förut blev det mer färg, idag minimerar hon användningen av skarp färgsättning, vilket bottnar i en tidig inspiratörs uttalande.

– Min lärare i högstadiet Arto Karvonen, som också var konstnär själv, konstaterade att jag ska besinna mig vad gäller användningen av färg. Det var för övrigt allt han någonsin sade till mig. Han gav oss elever bara ett tema och sedan fick vi måla fritt. För mig passade metoden mycket bra. Kanske hade någon annan elev som inte var van med att använda penseln behövt mer konkreta instruktioner, men jag älskade våra bildkonstlektioner just för att de var så underbart fria.

Att Artsi, som läraren kallades, bad Mirja dämpa sin användning av grälla färger fick henne att utforska valörer och nyanser på ett mycket djupare sätt och inne på den linjen är hon än i dag. Beroende av humör väljer hon sina motiv och färgsättning, men gemensamt för dem alla är lugnet och det dämpade.

 

Orkidéer och vitlökar

Förutom målningar föreställande orkidéer i ljusgröna valörer finns även mer murriga färgskalor representerade på utställningen i Luckan i verken föreställande vitlökar. Här är det vita självfallet dominerande, men med undertoner av grått, brunt, rosa, senapsgult och lila. För dem som inte tilltalas av pasteller har lökarna varit alternativ för de köpsugna kunderna på Mirja Ilkkas många utställningar.

Hon är mycket produktiv, vilket krävs för att få till utställning efter utställning. Det i sin tur kräver ett arbetsrum, en ateljé att arbeta i.

– Då jag tidigare hade alla dukar, penslar och färgtuber utspridda mitt i vardagsrummet pockade arbetet på hela tiden, även då jag tog en paus. Å andra sidan var det också enkelt att låta bli att måla då soffan var så nära till hands. Till min ateljé går jag uttryckligen för att arbeta, där kan jag inte göra annat, vilket är mycket viktigt.

Vidare konstaterar Mirja Ilkka att målning för henne är lite som träning är för andra.

– Det känns lite motigt att börja, men när jag väl börjar känner jag mig som lyckligast.

Ibland kan ett verk bli klart på bara ett par timmar, medan andra kräver mycket, mycket mera tid, pauser och finslipning.

– Bakom varje verk finns ändå trettiosju år av träning med handledsrörelserna. Ibland kan en tavla stå ofullbordad i mitt arbetsrum en lång tid bara för att sedan plötsligt, med några ytterligare penseldrag, bli klar.

 

Sociala medier hjälper

Lever på enkom på sitt konstnärskap gör Mirja Ilkka dock inte. Hon arbetar också som lärare och håller olika kurser i måleri. Det som ändå gör dagens konstnärskap så mycket enklare än tidigare är sociala medier, konstaterar Ilkka. Hon lägger upp bilder av sina verk till exempel på Instagram och köpare hittas.

– Galleristens arbete har därmed försvårats, säger Ilkka.

– Ändå tycker jag att det är viktigt att hålla utställningar och visa upp konst för en bredare mängd än bara de redan frälsta. En bild kan aldrig göra tavlan rättvisa. Man måste se den på riktigt för att kunna ta in detaljer, storlek och färger.

 

Jenny Paajes

 

Bakom varje verk finns trettiosju år av träning med handledsrörelser”

 

Inforuutu: Mirja Ilkka

Född 1981 i Virdois i Birkaland

Bosatt i Helsingfors

Utbildning Konstindustriella högskolan, bildkonstlinjen 2001-2007

Utställningar Drygt trettio utställningar i Finland, Sverige och Estland

Målar allra helst Blommor