Arbetet på odlingslott belönar

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
Pumpa- och squashplantorna har jättelika blad och blommor. I bakgrunden syns växthuset.

För arton månader sedan var Jannica Joelssons trädgårdslott en före detta kohage täckt med gräs. Efter otaliga timmars hårt arbete kan hon nu njuta av sin första skörd.

Masaby invånarförening har trädgårdslotter vid Framnäs och vid området kring Hullus. På området mellan Framnäs och Nissniku finns många trädgårdslotter.
– När jag bestämde mig för att börja med en odlingslott våren 2021 fick jag välja plats. Jag valde den här platsen vid Kaptensstigen, som är i halvskugga, och har märkt att det har både för- och nackdelar. Det är skönt att kunna arbeta i skugga, men en del växter skulle kanske behöva mer sol, berättar Jannica Joelsson.
Ängen vid Kaptensstigen är ganska öde, där finns endast en handfull andra lotter. Orsaken är att området inte har tillgång till vatten. Dessutom är skjulet med föreningens trädgårdsredskap vid det andra området, så det är arbetsamt att låna och flytta dem.
– Där finns till exempel en jordfräs att vända jorden med. Jag har lånat den ett par gånger och släpat hit den med hjälp av min dotter, men det är väldigt tungt. Så det mesta arbetet har jag gjort för hand, säger Joelsson.
Trots brist på vatten och hjälpmedel föredrar hon den här sidan där det är lugn och ro. Dessutom får man här två trädgårdslotter för priset av en, så Joelsson har redan reserverat en till, även om hon inte börjat arbeta med den ännu.

Hårt arbete
Men ordet arbete återkommer ofta när Joelsson berättar om sin trädgårdslott. Den har inneburit mycket fysiskt arbete, men det är ett av skälen till att hon skaffade den.
– Här var bara gräs och ogräs när jag började. Jag har byggt staket runt, så att inte rådjuren ska komma in. Jag har vänt all jord, och det är en väldigt lerig, tung sort. Sedan byggde jag lådor med hjälp av min dotters pojkvän. Först efter det kunde jag börja fylla på med köpt jord och börja så och plantera, beskriver Joelsson.
En av utmaningarna är att det inte går bilväg ända fram. Joelsson bor på Hullusvägen 350 meter bort, så hon transporterar vatten och plantor med skottkärra därifrån. Hon jämförde jordpriser och konstaterade att det var mest förmånligt att enligt behov köpa säckvis från ett varuhus. Den här sommaren uppskattar hon att hon har släpat hit sextio eller sjuttio säckar jord.
– Jag har varit tvungen att läsa mig in på trädgårdsodling och lärt mig mycket nytt. Jag har odlat många väster som borde ha jordförbättrande egenskaper, som ärter, solrosor och klöver. Deras rötter binder kväve i jorden och luckrar upp den, förklarar Joelsson.

Myllans kretslopp
Den främsta orsaken till att Joelsson började med trädgårdslotten är hållbarhet och återvinning. Hon har nu ett eget litet kretslopp. Hemma har hon en bokashi-kompost dit hon lägger matrester, sedan hämtar hon komposten till odlingslotten där den blir ny jord och grönsaker.
– En annan orsak är att det är väldigt viktigt för mig att vara ute i naturen. Jag kommer hit till trädgården ungefär tre gånger i veckan och får jobba utomhus och det känns avkopplande, säger Joelsson.
Nu när hon har ett eget ställe att odla på kan hon också börja förkultivera hemma redan i januari.
– Då börjar det klia i fingrarna av tanken på att jag snart får börja så. I våras hade jag alla fönsterbrädor fulla med plantor, den fasen tycker jag om. I det här skedet av sommaren börjar jag vara ganska trött på odlandet, säger hon med ett skratt.
Många tycker att det viktigaste med odlandet är att de får äta självodlade grönsaker. Joelsson menar att det är roligt att skörda men eftersom hon inte är den bästa kocken, så vet hon inte riktigt vad hon ska tillaga av det hon producerar.
– Idag sökte jag upp recept på tefats-squash. Men mycket av grönsakerna ger jag bort åt bland annat mina döttrar.

Blommor och bin
Trädgården är grovt indelad i en halva med blommor och en halva med grönsaker. Grönsakerna växer i odlingsbänkar och frodas, så de har tydligen fått vatten trots allt. Där växer bland annat pumpa, squash, potatis och dill.
– Dessutom har jag mera purjolök än jag vet vad jag ska göra av den! Jag förodlade från frö och nämndes inte kasta bort av plantorna, säger Joelsson.
I en bänk växer spenat, mangold och sallat, men Joelsson säger att dessa är åt hennes hund, som gillar grönt. Hon har också ett litet växthus av grovplast, där hon odlar paprika, aubergine, tomat och gurka.
– Jag ska också börja odla en hel del perenna blommor, både för att jag gillar den estetiska sidan och för att bina ska trivas, berättar Joelsson.
När intervjun tar slut griper Joelsson tag i spaden och fortsätter gräva i en jordbänk, pausen är över.

Text och bild: Heidi Schreiber

I kväll blir det middag av squash, purjo samt den vita grönsaken, som är en tefats-squash, också kallad kammusslasquash.
Kråkan vaktar över odlingslotten som fått namnet Kråklandet, en ordlek på ”krocklandet” som lotten har inneburit