Okategoriserade

Ny barnbok lär ut sjövett med glimten i ögat

By 12 januari, 2018 januari 15th, 2018 No Comments

I över trettio år har Kantviks seglare tillsammans med finska församlingen i Kyrkslätt ordnat seglingsläger på Räfsö utanför Porkala. Lissu Suursalmi, själv ivrig seglare och mångårig lägerledare, har skrivit en barnbok om lägerlivet, dess faror och tjusning.

Boken Våghalsarna på seglingsläger fungerar delvis som landkrabbans ABC och delvis som inspiration för blivande seglare. Även lägerledare kan ha nytta av boken. Här får man lära sig allt om sådant som försiggår på ett seglingsläger, vilka lekar som är bäst och hur man ska knyta knopar samt, såklart, hur man bemästrar en optimistjolle.
I första hand riktar sig boken till barn i åldern sex till tolv år intresserade av en fritid till havs.

Boken handlar om pojken Oliver, med samma namn som Suursalmis egen son, på väg på seglingsläger. Hans rädsla kring att inte känna någon på lägret och funderingar om huruvida han ska få kompisar är viktiga ingredienser för att historien ska vara verklighetstrogen. När Oliver sedan märker att det finns högsängar i stugan och roliga andra deltagare blir allt spännande och kul.

– Genom att beskriva barnens känslor inför ett läger och uppgifterna där hoppas jag kunna visa läsarna hur vanligt det är att också andra barn känner oro inför sådant som är nytt. Att på egen hand ge sig ut i en optimistjolle första gången kan också kännas ganska skrämmande. Men boken skildrar också glädjen i att få lära sig nytt och i att under besöksdagen få visa upp för sina föräldrar vad man lärt sig.

Pekka Rahkonens detaljrika illustrationer, med bland annat en glad fiskmås som berättare och tipsgivare, gör boken intressant för stora som små. En karta i början, terminologi på slutet samt den enkom för boken komponerade sången Optmisterna på Räfsö av Juhana Nevalainen ger definitivt boken ett mervärde.

Text och bild: Jenny Paajes

Boken Våghalsarna på seglingsläger finns till salu i Luckan både på finska och på svenska.