Sommarserie: Trädgårdsliv. Örtagården blomstrar mitt i centrum

Publicerat den Kategoriserat som Okategoriserade

I årets upplaga av sommarserien i Kyrkslätts Nyheter besöker vi trädgårdar med det där lilla extra. Vi frågar odlarna vad de är mest stolta över och vad som orsakar dem mest huvudbry.

När Sol-Britt Kärki byggde sitt hus nedanför Festberget i slutet av 1970-talet hade hon utsikt över åkrarna till Kyrkslätts kyrka och Villa Haga.

– Nog har området förändrats! Då fanns det bara åkrar framför min gård och inte kunde man ana att Kyrkslätts centrum skulle bli så stort, säger Kärki eftertänksamt.

Kyrkdalen framför huset har förändrats under de senaste tjugo åren, och nu har hon utsikt över gångvägar, lekparker och köpcentrum.

– Men det är utvecklingens gång, nu finns det liv i området, på gott och ont. Den senaste förändringen var tunneln som byggdes under Gamla Kustvägen. Gångvägen kom så nära vår trädgård att några träd som skyddat från oljud måste fällas, men nu har vi planterat nya, berättar Kärki.

En trädgård växer fram

Kärki medger att hon inte visste mycket om trädgårdar under de första åren i det nybyggda huset.

– Mina föräldrar flyttade hit från Karis några år senare och mamma började arbeta på sin trädgård. Sedan frågade hon om jag inte ska göra något åt mullhögarna på min sida av gården, och så blev det småningom en rabatt och två, säger Kärki skrattande.

Resten är så att säga historia. Det blev långt flera rabatter och ett växande fritidsintresse för Kärki och hennes man Jussi. Hon har stolt visat upp sin trädgård i landets trädgårdstidningar och den har två gånger blivit vald till södra Finlands vackraste trädgård.

– Visst har det varit mycket arbete med trädgården under åren, men jag ser det som en hobby, och jag vill vara utomhus hela tiden.

Hon tillägger att trädgården nuförtiden bara kräver underhåll, inte nya odlingar, delvis för att hon har gjort många barrträdsplanteringar. Paret Kärki har i år inga större projekt planerade i Örtagården eftersom sommarens projekt alla finns på sommarstugan.

– Men visst kräver trädgården underhållsarbete. Och sällan har jag ro att sitta lugnt och njuta av trädgårdens skönhet. Vi hade en tid en hängmatta, men jag låg i den bara en gång, säger Kärki glatt. Men hon tillägger att det är annorlunda när det kommer gäster, då är det skönt att sitta ute i trädgården med dem.

Vinterträdgård

Speciellt stolt är hon över sin vinterträdgård, som är ett stort växthus. Där finns ett stort bord och Kärki berättar att de ibland tar en fördrink med sina gäster innan de går den korta vägen till kvartersbistron på middag.

– Vi byggde vinterträdgården för drygt tio år sedan, och där finns bland annat ett kök där man kan plantera växter. Dessutom övervintrar sommarblommorna här, exempelvis pelargonerna, så jag behöver inte köpa nya varje sommar, säger Kärki.

I vinterträdgården finns ett kombinerat loft och utkiksplats i trä, och Kärki berättar att hennes man har gjort alla dessa träarbeten. I vinterträdgården finns det sysslor hela vintern, men nu är alla krukor utburna på terrassen utanför, där frodas pelargoner och olivträd.

Man hör tydligt stoltheten i rösten när Kärki berättar om vinterträdgården. Men hon har svårare att komma på något med trädgården som förorsakar svårigheter.

– Det som orsakar mest huvudbry är väl att få Jussi att göra alla tyngre arbeten, säger Kärki med ett skratt. Men allvarligt talat så är det nog djur som är mest problematiska, hit kommer såväl hjortar som citykaniner och harar och förorsakar skada. Men jag ska inte klaga på naturen, den kan man inte göra något åt.

När de grävde grunden till vinterträdgården använde de den överblivna jorden till att bygga några kullar på gränsen till Kyrkdalen, som ett sorts insyns- och bullerskydd.

– Jag planterade fyratusen tulpanlökar på kullarna för att glädja ortsborna. Första året blommade de fint, men hjortarna åt av dem, andra året fanns det några kvar, men efter tre-fyra år var de alla borta och planteringen var helt förstörd. Sedan planterade jag barrträd på kullarna i stället, för att de ska få vara i fred, säger Kärki.

Öppna trädgårdar

Det tema som återkommer i Kärkis berättelser är att hon inte gör sin trädgård vacker för sin egen skull, hon gör det också till andras nöje.

– Det brukar komma hit grupper och busslaster med trädgårdsentusiaster, och jag ger dem en guidad rundtur i trädgården. Men det är svårt att komma ihåg alla växters namn på svenska, finska och latin, jag glömmer dem under vintern. Så ibland har jag satt upp namnskyltar vid dem som är svåra att komma ihåg, säger Kärki.

Sommaren 2019 hade hon hundra gruppbesökare i trädgården, och i dagarna inväntar hon besök av femton personer från en trädgårdsförening.

Hon berättar att Örtagården varit med i Öppna trädgårdars dag sedan början. Något år hade de fyrahundra gäster på fem timmar.

– Men när det kommer så många gäster hinner man ju inte prata med alla! I år tror jag att jag inte deltar i evenemanget, jag vill för ens gångs skull själv åka runt ock besöka andras trädgårdar. Men ta kontakt om du vill komma på besök, vi har öppen trädgård enligt överenskommelse.

Text och bild: Heidi Schreiber

Inforuta: Örtagården

Vem: Sol-Britt Kärki

Vad: En 2 000 m2 stor trädgård med många olika barrträdsarter och rostfria statyer.

Var: Gamla Kustvägen 29A, Kyrkslätt

Öppettider: Enligt överenskommelse

Facebook-profil: Kirkkonummen keidas

Motto med trädgården: Varför ska man ensam njuta av en vacker trädgård, när man kan låta andra njuta.