Svenska veckan lyste upp tillvaron för både stora och små

Publicerat den Kategoriserat som Aktuellt, Blogg
Rita Jansson guidade barn och vuxna på Ragvalds museiområde.

Förra vecka fyllde både Svenska veckan och Luckan Kyrkslätt 20 år. Detta firades stort med teater, konsert, författarkväll, guidning och stand-up runtom i Kyrkslätt.

Luckan Kyrkslätt är den instans som i Kyrkslätt ordnar det officiella svenska veckan-programmet, som Folktinget bjuder på. Kulturveckan har ordnats sedan hösten 2000 och i programmet deltar sjutton regioner. Idén med svenska veckan är att lyfta fram kulturutbudet på svenska, gärna över språkgränserna.

Under rådande omständigheter är det nästan magiskt att ha lyckats genomföra ett digert digert program på orten. Målet har alltid i skolorna varit att bjuda in språkbadsklasser till de svenska skolorna och daghemmen, vilket man inte i år kunde göra på grund av pandemin, men i övrigt lyckades man förgylla barnens och de ungas vardag.

 För barn och unga

Kyrkslätts gymnasium fick ta del av en stand-up show Hurra en hurri! med Gusse Andersson. Ett stycke frispråkig kulturförmiddag med inslag av klädbyte under monologen gav ett efterlängtat avbrott i studievardagen. Daghemmen fick i sin tur ta del av Arne Alligators sjung-med bio. Teater Kojan besökte både prästgårdsbackens daghem och bibliotekets Mörne-sal, dit ett gäng förskolebarn traskade för att se och förundras över naturens hemligheter. Det var roligt att just grupperna alverna, vetterna och skogstrollen fick höra om naturens vidunderliga varelser. En gratis guidning erbjuds barnfamiljer på utomhusmuseet Ragvalds med Rita Jansson som guide. Knattestigen med bilder och historier var ett överraskande och positivt inslag tyckte familjerna.

För vuxna

Den vuxna publiken lockades till Wohls gård för att lyssna på författare Merete Mazzarella som berättade om sin bok Skulle vi alla kunna samsas? Svenska kulturföreningens konsert med Philip Järvenpää, Helene Nyberg och Thomas Enroth drog fullt hus – eller kanske borde man säga att biljetterna var slutsålda då man tog in hundrafem personer i kyrkan, som vanligtvis rymmer nästan fyrahundra personer. Längtan efter kultur och samvaro gjorde sig också gällande på Luckans födelsedagsfest med plats för tjugo inbjudna gäster. Här stod Stjärnfalls improvisationsshow på repertoaren. 

Kaffe på svenska i Luckan lockade bara en handfull människor. Att dricka kaffe på avstånd till varandra är utmanande, inte minst om man ska ha ansiktsmask, och så hör man dåligt vad den man dricker kaffe med säger. Avståndet och masken gör onekligen sitt. Ändå kan vi konstatera med facit på hand att det med lite vilja går att ordna kulturevenemang under trygga former, också under undantagstillstånd.