Vinterbad minskar stress och ger skön känsla efteråt

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
Ghita Johanssons råd för vinterbadare är att inte tveka utan bara gå i. Bild: Martin Valtonen

Visste du att Kyrkslätt kommun har två vinterbadplatser med uppvärmda omklädningsrum, värmematta ända fram till bryggan samt en pump som håller vaken öppen? Har du också funderat på att prova på vinterbad?

Ghita Johansson har vinterbadat regelbundet sedan 2009, och har under årens lopp lockat med många av sina vänner. Redan före corona-pandemin fick vinterbad ett uppsving och är idag en populär hobby bland alla åldrar.
– Ju oftare man vinterbadar desto mer beroende blir man och desto skönare känns det, säger Johansson.
Hon återkommer flera gånger till att en av orsakerna till att hon kallbadar är att det får henne att må bättre och ger kroppen en skön känsla. Man kan vara på dåligt humör, deppad eller stressad, men när man doppat sig känns allting bättre.
– Jag tittar ut på vyn, försöker andas djupt för att få bort allting som snurrar i huvudet och simmar lugnt. Sedan känns det som om man brutit de tråkiga tankarnas onda cirkeln, säger Johansson.
Den sociala biten är också viktig, Johansson berättar att hon ofta simmar med någon vän och då kan de avreagera sig och prata av sig, och efteråt under bilresan hem kan de prata om andra ämnen.
Johansson vinterbadar oftast i Djupström, men det finns också en vinterbadplats i Veikkola. På bägge platserna finns det uppvärmda omklädningsrum, till vilken man kan lösa ut en nyckel av kommunen.
– Jag ger verkligen kommunen 10+ för de här vinterbadplatserna. På många orter är det långa köer för att få nyckel och man måste betala en årsavgift. Ett stort tack till kommunen! säger Johansson.

Risker med vinterbad
Johansson nämner att det för säkerhets skull är bra att ha någon annan person med när man vinterbadar, eller ser till att det finns någon annan på stranden, eftersom det finns risker.
– Eftersom det har med vatten att göra vet man aldrig. Den kan hända att någon halkar på de hala trapporna, eftersom de alltid är isiga av kallt vatten. Någon kan få en kallsup, kramp i vatten eller någon sjukdomsattack, berättar Johansson.
Hon vill ändå inte skrämma någon och poängterar att vinterbad inte är farligt, och hon har till exempel aldrig varit med om att någon drabbats av sjukdomsattack. Men nybörjare som har någon sjukdom ska kolla med en läkare innan de börjar vinterbada.
Riskerna uppvägs av de hälsofrämjande effekter som vakbad ger. Det finns forskning som visar att om man vinterbadar regelbundet sjunker blodtrycket, motståndskraften ökar och sömnen förbättras. Dessutom ger vinterbad endorfiner och en tillfällig kick.

Råd för nybörjare
Vinterbad kräver inte någon specialutrustning, men liksom andra hobbyer kan man köpa massvis med utrustning om man börjar syssla med det oftare.
– I början räcker det med skodon som inte är hala, simdräkt, mössa och handduk eller badrock. Senare kan man skaffa sig neoprenskor och vantar om man tycker, berättar Johansson.
Första gången kan man bara stå på stegen och hålla i stången, så man vet att det går att komma upp tillbaka ur vattnet fort. Följande gång kan man doppa sig en kort stund och så småningom förlänga tiden.
– Det är viktigt att känna efter med sin egen kropp hur länge det känns bra att vara i vattnet. Alla vinterbadar på sitt eget sätt och enligt hur de mår just den dagen. En del simmar en lång stund medan andra bara vill doppa sig snabbt, säger Johansson.
Om man är nyfiken på vinterbad, kan det vara lättast att prova på det tillsammans med en vän som sysslat med vinterbad. Man kan också kolla in evenemang eller föreningar som ordnar vinterbad.
– Många säger att de inte tycker om kallt vatten och sådan var jag också tidigare. Beslutet finns bara inne i ditt huvud, så det gäller bara att bestämma sig för att våga!

Text: Heidi Schreiber

Inom kampanjen Förälska dig i vinterbad ordnar Folkhälsan i Kyrkslätt vinterbad i Djupström söndagen 15.1 kl. 10, välkommen med för att prova! Ghita Johansson finns på plats och ger råd åt nybörjare.