Ät mat enligt säsong!

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
Benjamin Östman, Sebastian Östman och Anton Bergström kommer att ha stort kalas i butiken ett par dagar före morsdag, med välfyllda matdiskar, ballonger och smakprov.

Det blir nu lättare för konsumenter att få tag på närproducerad säsongsmat. En butik specialiserad med ett sortiment enligt säsong slog den här veckan upp dörrarna i Masaby centrum.

– Närproducerat har alltid varit grejen för oss. Vi vill lyfta fram det finska arbetet och produkter som görs lokalt. Finland har väldigt fina produkter, bland annat fisk, kött och grönsaker, men ändå säljs det mycket brasilianskt kött i butikerna, säger Anton Bergström, en av köpmännen.
För några dagar sedan öppnade butiken med säsongsmat i det gamla butikshuset bredvid Masaby tågstation. Köpmännen är förutom Bergström bröderna Benjamin och Sebastian Östman, som kommer att vara de personer man möter bakom disken.
– Vi hade länge sökt efter en lämplig lokal för att öppna en kvartersbutik, och för ett halvt år sen hittade vi den här på en perfekt plats. Masaby växer hela tiden, butiken är centralt belägen och utanför finns en gård där vi kan ha program på sommaren, räknar Benjamin Östman upp.

Närproducerad mat
– Vi tänkte först starta en fiskbutik. Men har man fisk måste man ha kött. Har man kött måste man också sälja ost. Så till slut blev det en hel matbutik. Men butiken är så liten att vi inte har alla sorts produkter hela tiden, utan vi säljer endast det som är i säsong, säger Sebastian Östman.
De köper in varor direkt av producenterna, för att få bort alla kostnader åt mellanhänder. Bland leverantörerna finns fiskare längs hela kuststräckan från Kotka till Åland. De kommer att sälja herefordkött, gåskött, vilt samt mangalitza griskött. De flesta av varorna är ekologiskt producerade även om producenterna inte har certifikatet.
I fiskdisken finns den här årstiden inhemsk odlad forell, men också fisk från de andra nordiska länderna, till exempel ishavstorsk från Norge och färska räkor från Göteborg.
– Vi har försökt hitta småproducenter från Finland samtidigt som vi vill erbjuda konsumenterna de bästa produkterna, berättar Bergström.
Sebastian Östman har tidigare arbetat med marknadsföring och planerar att lyfta fram producenterna i social media. Han förundrar sig över att konsumenter kan gå in till Alko och fråga efter specifika producenter, men samma sak gäller inte för mat.
– Vi vill visa upp ansiktena bakom varorna och deras väg till matdisken. Vi vill berätta varför en odlare har odlat till exempel tomater i femton år, tillägger Östman.
Småproducenter ligger dem nära om hjärtat och de hoppas att konsumenterna inser att marknaden har ändrats den senaste tiden. Gödselpriserna har till exempel stigit mycket, vilket påverkar matpriserna.
– Vår målsättning är att normala barnfamiljer ska ha råd att handla mat hos oss. Om man har äkta intresse för mat av bra kvalitet har man råd, eftersom varor som är i säsong är prisvärda, säger Bergström.

Lovsång till strömmingen
Bergström bor i Bobäck och jobbar med mat, speciellt fisk, i tredje generation. Hans pappa hade Finlands största sillbolag, som han sedan sålde och det nya företaget flyttade bort produktionen från Finland. Bergström anser att det ledde till sämre kvalitets sillprodukter som dessutom inte passar den finländska smakvärlden, eftersom svensk sill är sötare och ryska produkter är saltigare. I Finland har vi en egen sillkultur som förädlats under hundratalsår.
– Min uppmaning åt konsumenterna är att äta mer strömming! Det gör mig ledsen att strömmingen är en bortglömd råvara. Det har funnits rekommendationer som säger att speciellt gravida kvinnor inte ska äta strömming, men de har ändrats nu. Det finns inte så mycket dioxiner i strömming som man förut trodde, men trots att föreskrifterna ändrats äter finländarna idag endast tvåhundra gram strömming per år, berättar Bergström.
Han tillägger att många aktörer arbetar för en ”strömmingsomvändelse”. Bland annat jobbar många fiskbolag för att få yngre konsumenter att äta strömming och sill.
– Vi kommer att ha garanterat färsk fisk i vår disk. Vi filerar gärna fisken åt kunden och ger råd om tillredning, intygar Bergström.

Tips om matlagning
Köpmännen ser sig som ett slags matambassadörer som vill lära sina kunder att göra mat av varor när de är som bäst, och därför också billigast.
– Vi säljer inte exotiska varor utan helt vanlig mat, som strömming, och vi lär gärna konsumenterna att använda både nya och äldre råvaror, säger Benjamin Östman.
Alla som arbetar i butiken betjänar på svenska. De hoppas att butiken ska ha torgstämning där man kan fråga och diskutera kring mat, dess tillagning och produktion. De har ett djupgående intresse för mat, och de delar gärna med sig av sin kunskap åt kunderna.
– Finländare är inte över lag lika stolta som andra länder över sina egna produkter, men vi vet att vi erbjuder bara det bästa i vår butik!

Text och bild: Heidi Schreiber

Småbutiker brukar ha mycket torrvaror, men Säsong o Gott har mängder med färska varor.