Fina smycken är en lyckad affärsidé

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
Livsglädjen hos alla i Fine jewelry smittar med sig. Från vänster Sofia Hentilä, Isabella Groot, Sofia Österholm och Isabella Andersson.

Inom ramen för Företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium startar eleverna under sitt andra år ett eget företag. Ett av de företag som grundades det här läsåret är Fine jewelry UF som gick vidare till den nationella finalen Våga vara företagsam.

Fine jewelry UF är grundat av Isabella Groot, Sofia Hentilä, Sofia Österholm och Isabella Andersson från Kyrkslätt. Tanken bakom företagsidén var att tillverka smycken i vilkas produktion och inkomstdelning ansvar betonas.
– Det var viktigt för oss att tillverka produkter i enlighet med hållbar utveckling. Våra ringar är därför tillverkade av återanvänt material, främst av bestick som silverskedar, berättar Andersson.
Företagets grundare har alla gått i skola i Kyrkslätt. De hade hört mycket bra om företagarlinjen vid Kyrkslätts gymnasium, bland annat från tidigare studeranden.
– Jag tyckte linjen lät intressant. Utbildningen ger eerfarenhent att grunda ett eget företag och är en lära för livet, säger Groot.
Under företagarlinjens andra läsår grundar alla studerande ett eget företag. Det är en möjlighet att testa på företagsvärlden i en trygg miljö med stöd av lärarna.

Processen
Smyckesföretagets grundare var vänner sedan förut och hade alla liknande intressen och egenskaper, så de ville skapa företaget tillsammans. De funderade på företagets idé utgående från vad de själva är bra på och bollade också idéer kring målsättningen med företaget.
– Jag hade sett en video där någon gjorde smycken av gamla skedar. Även om ingen av oss hade tillverkat smycken tidigare, tänkte vi att det var en bra företagsidé för oss. Vi är alla kreativa och tycker om att skapa, berättar Hentilä.
En annan viktig aspekt av deras företagsverksamhet var att de ville göra något gott för samhället och bestämde sig därför för att skänka en del av vinsten till välgörenhet, gärna med lokal förankring.
– Vi gjorde en undersökning och frågade våra kunder vad de vill att vi ska stöda. Resultatet blev att vi stöder ungas mentala hälsa genom organisationen Kummit, och ger en viss andel för varje såld produkt till dem, säger Andersson.
När de hade grundtanken klar arbetade de ut finansieringen, bestämde vilka sociala medier de behöver samt skapade dem. Redan i september var de klara att registrera företaget. De stötte på svårigheter med att starta ett bankkonto, men det löste sig.

Produkten
Företagets viktigaste produkt är ringarna, som de själva tillverkar i skolans slöjdsal.
– Vi skapar ringarna av gamla skedar som vi införskaffat i second hand butiker. Vi kapar av besticken och måste sedan slipa skaftet tunnare eftersom materialet är rätt tjockt. Därefter böjer vi det med verktyget ringböjare, som företaget investerade i. Varje ring är unik, berättar Österholm.
För att bygga upp ett lager tillverkade de många ringar på en gång inför företagsstarten. Dessutom gjorde de också armband av satinsnöre och halsband av rostfritt stål. Inför julen sålde de sina smycken på olika marknader och det var deras bästa försäljningsperiod. Efter julförsäljningen kom en tystare period, ända tills de gick vidare till finalen i Våga vara företagsam-tävlingen.

Nationella finalen
I semifinalen deltog 320 Ung företagsamhet-företag i hela landet, och Fine jewelry var ett av de femtiotre företag som kom vidare till tvådagarsfinalen i Helsingfors i slutet av april.
– Det var både nervöst och spännande att delta i finalen! Första dagen presenterade vi våra företag och det ordnades en marknad där alla fick sälja sina produkter. Andra dagen hade vi en intervju med domarna, berättar Österholm.
Företaget nådde inte ända upp till prispallen, men alla är eniga om att det var en väldigt nyttig erfarenhet. De fick lyssna på andras företagsidéer och presenterade sitt företag för en större publik.
– Temat i finalen var att göra något för framtiden och domarna sade att vår idé var kreativ och unik. De uppskattade också att vi arbetar för en hållbar utveckling och betonar inkomstdelning och ansvar i smyckesproduktionen, säger Andersson.

Lärdomar och framtidsplaner
Domarna frågade dem också vad som varit roligt och hur företagets framtid ser ut. Företagarna är överens om att det skulle vara roligt att fortsätta med företaget om de skulle ha tid, men smyckesbusinessen har varit tidskrävande det här året. Dessutom konstaterar de att det skulle krävas effektivare arbetsmetoder och verktyg för att företaget skulle bli lönsamt. Året har ändå inte lyckats avskräcka dem från att i framtiden starta andra företag.
– Det roligaste har varit att lära sig samarbete, och att tillverka smycken tillsammans i slöjdsalen och komma på nya metoder, säger Österholm.
– Jag tycker det roligaste var att själv få bestämma, säger Groot.
– Det var roligast att få vara på evenemang och att skapa en produkt från grunden samt utveckla och testa fram den, tillägger Andersson.
De rekommenderar varmt utbildningen till andra unga som funderar på att söka in till företagarlinjen.
– Det lönar sig att ta vara på tiden och chansen eftersom man lär sig mycket. Det kan underlätta att komma in i skolor i framtiden, säger Hentilä.

Text och bild: Heidi Schreiber

Alla händer pryds av ringar i olika färger och material, som visar upp de olika teknikerna.

Skip to content