Från bruksföremål till leksaksbilar – att snickra ett livsverk

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
I snickarverkstaden har var sak sin plats, och längs väggarna finns alla sorts verktyg samlade.

Lars Miettinen har skapat en egen miniatyrvärld i trä hemma i sin snickarverkstad. Nu har han samlat ihop en del av verken till en utställning, så att också andra har möjlighet att bekanta sig med hans produktion.

– Jag har tyckt om att snickra sedan jag först började med det i skolan. Nu som pensionär har jag tid att snickra alla dagar. Det är bra att ha en sådan här sysselsättning, så att man inte bara blir sittande. Den här hobbyn ger mig nog förhoppningsvis något extra levnadsår, säger Lars Miettinen.
När man ser sig omkring i Miettinens hem i Hila ser man överallt resultatet av hans produktion. I varje rum finns det väggklockor, tavlor, små hyllor och dekorationsföremål. I sovrummet löper långa hyllor längs väggarna, men de gapar för tillfället tomma. Alla snickerier som funnits på hyllorna är nerpackade i lådor inför utställningen i Kyrkslätts servicecentral, som pågår till söndagen den 16 oktober.
– Inte hade jag tänkt mig att det skulle bli ett sådant här stort pådrag. Men Kyrkslätts hembygdsförening övertalade mig att ställa ut mina skapelser, berättar Miettinen.

Utställning
I utställningen ingår endast en liten del av de träarbeten som med fog kan kallas Miettinens livsverk. De flesta arbeten som visas upp är miniatyrer, som exempelvis leksaksbilar, lokomotiv och stugor.
– Inte fanns det några leksaker när jag var liten, utan man fick tillverka dem själv om man ville ha något. Så i andra klassen i skolan byggde jag min första träbil, och sedan dess har det blivit många fler, säger Miettinen.
Medan Miettinens träarbeten är utställda i servicecentralen finns han också själv på plats. Han vill vara där för att kunna svara på eventuella frågor och berätta om sitt arbete.

Hantverket
Miettinen berättar gärna hur han arbetar och planerar sina snickeriprojekt. Han säger att han använder både elektriska maskiner, som hyvlar och borrmaskinen, och handverktyg.
Han kan få en idé på natten och fundera ut ritningarna i huvudet. Om han till exempel planerar att bygga en miniatyrträlastbil har han måtten i huvudet.
– Jag ser föremålet framför mig även om jag inte ens börjat bygga på det. Jag måste ha ett mått i början som stämmer, sedan är det bara att se till att allting annat passar ihop, säger Miettinen.
Han säger nöjt att de flesta av hans projekt lyckas. En bråkdel misslyckas och hamnar i brasan.
– Men nu händer det ju misstag ibland. Ibland spricker träet eller så sågar man fel, säger Miettinen.
På senaste tiden har han haft problem med synen, eftersom han har starr och har genomgått flera operationer. Det gör det svårare för honom att jobba, men inte omöjligt.
Ibland händer det också andra olyckor i arbetet. Det senaste var när han använde bandslipmaskinen och var iklädd så lösa shorts att bunten tog fast och drog maskinen fast i benet.
– Den tog fast i huden ovanför knäet och jag måste dra loss både skinnet och maskinen. Men det var nu bara en småsak, det har läkt nu. Men nu händer det olyckor ibland, inte är det fråga om det, säger Miettinen.

Haapajärvi kyrka är en av de otaliga miniatyrer som Miettinen skapat. I bakgrunden finns flera av hans väggklockor, tavlor och hyllor.

Haapajärvi kyrka
Haapajärvi kyrka väcker kära minnen för Miettinen, som blev konfirmerad där. Han fanns i den första kullen konfirmander efter Porkalaparentesen. Eftersom Kyrkslätts kyrka hade golvet upprivet, blev de konfirmerade i Haapajärvi kyrka med/inför dåvarande kyrkoherden Henriksson.
– När han skulle börja bygga miniatyren av Haapajärvi kyrka åkte han först dit och gick runt hela kyrkan. Han fotograferade den från alla möjliga vinklar för att få den exakt avbildad, inflikar hustrun Barbro Miettinen.
Miniatyren av Haapajärvi kyrka är ett av Miettinens favoritföremål, men han säger att det är svårt att välja bland dem alla.
Han kan inte heller svara direkt på vad som är det bästa med att hålla en utställning. Men han svarar på frågan på sitt personliga sätt som är både kortfattat och finurligt.
– Det får man väl se efteråt.

Text och bild: Heidi Schreiber

Inforuta:

En miniatyrvärld i trä. Lars Miettinens träarbeten.
7 – 16.10.2022 kl. 11.00 – 14.00
Kyrkslätts servicecentral, Rågränden 3B. Fritt inträde.
Arrangörer: Lars Miettinen och Kyrkslätts hembygdsförening r.f.