Hälsocoachens råd är att hitta balansen i livet och kroppen

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter

I Kyrkslätts Nyheters serie under år 2022 lyfter vi fram människor med olika yrken och arbetsbilder. KN frågar dem vad det är som ingen annan vet om deras jobb.

Vi tar gärna emot tips om människor med spännande, ovanliga eller tankeväckande arbeten.

Bioresonans, energimedicin och holistisk hälsa är för många okända begrepp. Men hälsocoachens målsättning är kort sagt att hitta och korrigera obalanser i kroppen.

– Energimedicin är vetenskapen om hur energier påverkar vår kropp och att stärka kroppens självläkning genom att stimulera livsenergin. Det är ju inget nytt, utan det är att gå tillbaka till ursprunget. Gamla kulturer och folkgrupper har använt sig av energimedicin långt innan vi fick bevisbaserad, västerländsk medicin, berättar Carina Ekström. Hon arbetar med bioresonans, kostrådgivning och tibetanska klangskålar och har mottagning både i Kyrkslätt och Helsingfors.

Det hon vill poängtera är att allting hänger ihop; kost och hälsa, kropp och knopp, mag- och tarmhälsa. När Ekström ger råd beaktar hon hela människan och hela kroppen, och arbetar holistiskt.

– Det är också viktigt att förstå att för mig är energimedicin och västerländsk medicin inte i motsatsförhållande till varandra. Det ena utesluter inte det andra, utan man ska ta till vara det bästa av båda. Om jag märker att kunder har allvarlig obalans i kroppen rekommenderar jag dem att uppsöka läkare eller ta blodprov, säger Ekström.

Bioresonans

När Ekström börjar arbeta med en ny kund börjar hon alltid rådgivningen med att göra en bioresonansanalys på kunden.

– Med den här metoden kan man analysera eventuella blockeringar av energiflöden i kroppen och samtidigt harmonisera dem så att energin får flyta fritt, förklarar Ekström.

Hon berättar att apparaten, Rayonex PS 10, har genomgått bevisbaserade medicinska studier och den har erkännande från studier om smärtlindring och är en inom EU certifierad så kallad medicinsk apparat.

Ekström berättar att bioresonans är en mjuk metod där klienten sitter påklädd på en filt som är kopplad till maskinen. Den producerar energivågor på olika frekvenser som förmedlas via filten till klientens kropp.

– Det är en naturlig metod som ger information om vad som är på gång i just din kropp. Med maskinen kan man analysera bland annat matsmältning samt mag- och tarmhälsa. De måste vara i skick innan man kan sköta något annat i kroppen, säger Ekström.

Hälsocoachens roll

Ekström ser sig inte enbart som en kostrådgivare utan hon kallar sig hellre hälsocoach.

– En del kunder kommer av nyfikenhet för att få en näringsprofil, medan andra kommer eftersom de har någon konkret utmaning som de är medvetna om. Min roll är att lyssna och sedan söka orsaken till ohälsan eller obalansen i kroppen, säger Ekström.

Maskinen kräver en aktiv insats av henne, så hon måste alltså välja vilka frågor hon ska ställa. Hon vet av erfarenhet vad man ska söka efter och vilka resultat man kan hitta.

Hon börjar alltid med att fråga om mag- och tarmhälsa och undersöker om det finns några eventuella födoämnen som kundens kropp för tillfället inte förmår ta emot. Många har överkänsligheter som gör att det blir en inflammation i kroppen. Till exempel livsmedel som säd och mjölk är olämpliga för många och kan upprätthålla en kronisk inflammation som kan få tråkiga följder.

– Jag frågar hur kundens måltider ser ut och om kosten är mångsidig. Sedan funderar vi tillsammans om det finns något att jobba på och förändra, och det finns det ju nästan alltid, säger Ekström.

Hon råder alla att ge sig själv tid för måltider och att tugga maten långsamt och medvetet, för att stöda sin hälsa och matsmältning.

– Matsmältningen aktiveras redan när du känner doften av mat och ser färgerna på tallriken. Men om din kropp är stressad fungerar inte heller matsmältningen normalt, säger Ekström.

Lever som hon lär

Ekström har alltid intresserat sig för kostvetenskap. Hon har en utbildning som diplomingenjör inom biokemi och livsmedelsteknologi och har arbetat många år inom kosttillskotts- och livsmedelsindustrin.

– Jag jobbar fortsättningsvis med kosttillskott. Men när min egen kropp fick hälsoutmaningar började jag studera kost och livsstil på en djupare nivå eftersom jag förstod att jag kunde stödja min kropp genom att ändra min kost. Jag blev utbildad kostrådgivare för ungefär tio år sedan och tycker att alla mina studier kompletterar varandra, berättar Ekström.

I dag mår Ekström bra i sin kropp, och är medveten om vilka val som är bra för den. Hon har lämnat bort komjölk och all säd utom havre från sin kost, eftersom hon mår bättre på det sättet, även om hon varken har celiaki eller mjölkallergi.

– Jag upplever inte att jag avstår från någonting, men många ohälsosamma saker faller automatiskt bort när man ser sambandet med hur de får kroppen att må. Jag lyssnar på min kropp och kan unna mig något gott om jag känner att knoppen mår bra av det. Jag dricker ett glas rödvin eller bubbel ibland och kan äta en rad choklad även om jag vet att matsmältningen inte tycker om det, säger Ekström.

Men huvudsakligen lever hon som lär, eftersom hon känner att det ger henne balans i kroppen. Dessutom lär hon inte ut några rigorösa regler och kostråd, utan allting följer rättesnöret balans.

– Det är ingen hemlighet att jag älskar mitt jobb! Jag är tacksam över att få göra det här så att jag kan hjälpa människor att lyssna till sin kropp och må bättre.

Text och bild: Heidi Schreiber

Carina Ekström poängterar att det är viktigt att respektera sin egen kropp och göra det som är bra för den. Bioresonansapparaten arbetar i två lägen. I kommunikationsläge skickar den in en frekvens till kroppen som svarar om den resonerar, det vill säga om energierna ligger på samma nivå. I harmoniseringsläget producerar maskinen frekvenser som förmedlas till kroppen för att hjälpa kroppen att balansera sina energinivåer.