På husvagnssemestern hinner familjen umgås

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
Från campingplatsen i Lovisa har familjen fina minnen. De fick en av de finaste platserna under ett äppelträd. Det var hett men de kunde äta picknick i äppelträdets svala skugga.

Sommaren 2018 reste Camilla Paananen med man och två små barn runt i Finland och övernattade i små stugor på olika campingplatser.
– Vi tyckte om att se de olika ställena, men det var lite jobbigt att bo i olika stugor och vi kunde inte ha vår hund Lilly med. Därför bestämde vi när vi kom hem att vi skaffar husvagn och testar det livet, berättar Paananen.
Varken hon eller barnen hade någonsin varit inne i en husvagn tidigare, och hon ansåg sig vara den totala motsatsen till en campare. Men hösten 2018 hittade de en husvagn med en ovanlig bottenlösning, som precis passade deras familj. De köpte den, men hann inte åka på resa den hösten, även om de sov i den på gårdsplanen i Jorvas ett par nätter.
– Följande påsk åkte vi på vår första resa med husvagn. Vi övernattade på en campingplats i Kausala och fick en bra plats. De mer erfarna karavanarna gav oss ett ljuvligt välkomnande när de hörde att det var vår första resa och de hjälpte oss. Efter det var vi fast, säger Paananen.
Första sommaren åkte de med husvagn så gott som alla veckoslut före och efter semestern, och självklart spenderades hela semestern i husvagnen.

Planer och spontanitet
I år har familjen endast hunnit på en husvagnstur hittills över ett långt veckoslut, då de åkte till en campingplats i Raumo. En bekant familj var där samtidigt, så att de hann umgås med varandra.
– Vi har helt enkelt haft fullt upp med tre bröllop och annat program. Dessutom märker jag att den värsta ivern som vi hade i början lite har lagt sig. Visst väntar vi ivrigt på att få åka ut, men det är inte samma panik längre om vi inte kommer i väg, förklarar Paananen.
I år är planen att åka österut. De har inte ännu gjort upp någon mer specifik plan, det enda fastspikade datumet är att de ska hinna till Ruka en vecka efter avfärd, för där ska de träffa kompisar.
– Vi stannar där så länge vi trivs och sedan fortsätter vi, säger Paananen.
Liksom så många andra karavanare tycker Paananen att det bästa med husvagnslivet är friheten – att kunna göra precis det de vill när de vill, samt att åka vart de vill och alltid veta att de har med sig allt de behöver. Men att inte planera kan också ha en avigsida.
– Första sommaren så åkte vi bara i väg och fick alltid plats på campingställena. Men till många campingställen kan man inte boka plats i förväg, och jag tycker att det är idioti att köra någonstans och inte veta om du ryms att övernatta där, säger Paananen.
Hon tillägger att det finns ett bokningssystem dit det hela tiden kommer till flera campingplatser, och hon hoppas att det systemet ska fungera i sommar. Men hennes uppfattning är att de flesta av SF Caravans campingplatser inte kan bokas i förväg, eftersom det traditionellt sett varit så att antingen får man en plats eller så kör man vidare.
– I och med corona har det varit flera husbilsresenärer på vägarna, och vi märkte att vi måste åka i väg tidigt på morgonen och inte ha så lång körsträcka, för att försäkra oss om att få en övernattningsplats, säger Paananen.
För barnens skull brukar de försöka köra högst 300 kilometer per dag, men förra sommaren körde de av olika orsaker som längst sju timmar en dag.
Väliotsikko: Med barn på resa
Paananen tycker inte man behöver oroa sig över att åka med barn på husvagnssemester. Deras barn Ida, 7 år, och Emma, 9 år, älskar båda husvagnslivet.
– Delvis så älskar de säkert det för att vi föräldrar är så förtjusta i det. Karavanarlivet utgör skillnad från vardagen och ger familjen tid att umgås. Vi grillar korv, besöker kompisfamiljer och går senare för att sova,, berättar Paananen.
En bidragande orsak är också att deras hem befinner sig mitt i skogen långt från kompisar. Men båda flickorna hittar alltid snabbt kompisar på alla campingplatser. Där kan de upptäcka roliga lekplatser, spännande skogsstigar, fina bastur och nya stränder.
– Kanske det gäller oss vuxna i lika hög grad. Vi är sociala och tycker att det är jättetrevligt att träffa nya människor. Under vår första resa träffade vi en finlandssvensk familj med barn i samma ålder, och vi pratade länge med dem. Jag har ännu kvar deras lista över favoritcampingplatser med barn, och vi har besökt många av ställena på listan, säger Paananen.
Under de somrar de rest omkring i Finland har de också hittat sina egna favoritställen. De har märkt tydligt att de trivs bäst på lite mindre campingplatser med färre människor.
– Ett favoritställe är Koivulehto i Alajärvi mitt i ingenstans. Det är ett jättelitet pensionärsställe med ljuvlig ny bastu, härlig simstrand, goda glassar och ett utespel som vi blev så förtjusta i att min man Ville byggde ett likadant åt oss här hemma på gården, säger Paananen.

Bottenplanens betydelse
Olika resenärer har olika behov på bottenplanen, och för Paananens var det viktigt att ha tillräckligt med plats för att sitta och umgås. De flesta husvagnar har dubbelsäng för föräldrarna i bakre ändan, våningssäng för barnen i främre ändan, och kök och sittplats i mitten.
– I vår husvagn har vi allas sovplatser i främre ändan och I mitten har vi kök och wc. Längst bak har vi en u-formad soffa och bord med fönster åt alla håll, där vi ryms att umgås. Oftast backar man in husvagnen på campingarnas övernattningsplats och då har vi sjöutsikt från vår soffa, förklarar Paananen.
De har också konstaterat att husvagn är det rätta alternativet för dem. De vill kunna koppla loss den från bilen för att göra dagsutfärder eller åka till butiken.
– Ibland funderar vi på att byta till en ny husvagn, som är ”större och bättre” och vi har tittat på andra. Men det är ingen idé att köpa en ny eftersom den här är betald och fungerar. Det här är helt enkelt vår familjs vagn, säger Paananen.
Husvagnen är liten och kompakt, vilket gör att familjen hela tiden är tillsammans. Då är det viktigt att hela tiden hålla ordning på saker, och flickorna har egna förvaringsställen för de få leksaker de har med sig.
– De har så lite saker i husvagnen att det är lätt att handskas med dem. De har en låda med smålegon som de kan leka med i flera timmar om det regnar, säger Paananen.
Barnen är ivriga på allt och tycker om att iupptäcka nya ställen. De har sina cyklar med och nu har också Ida lärt sig att cykla och vill bara cykla överallt hela tiden.
– De känner till campingplatsreglerna och tills vidare har det fungerat jättebra att åka med barn i husvagn.

Text: Heidi Schreiber
Bild: Camilla Paananen

Inforuta:
Vem: Camilla Paananen
Bil: Husvagn, jag förstår inte varför alla alltid jämför priser, modeller och storlekar
Motto: Vi vill se så många nya platser som möjligt.
Besökta länder: Finland, jag ser ingen orsak att resa någon annanstans just nu, Finland är så fint.
Bästa tips: Skaffa SF Caravans säsongguidebok med kartor och campingplatser. Jag kallar det min Bibel, den har så bra kartor så med hjälp av den sitter jag och planerar och funderar vart vi ska åka. Vi tittar också med barnen vilka ställen vi besökt.

Allas sovplatser är i husvagnens framända så att det finns mera utrymme att röra sig i resten av vagnen.
Fördelen med husvagn är bland annat att man inte behöver äta dyra mellanmål på bensinstationer. Familjen tar fram egna smörgåsingredienser och äter i vagnen.
Paananens har nästan alltid markisen nedfälld. Den ger lite skydd mot sol och insyn, och där kan de ha sina saker.