”Vi gick till butiken för att köpa mjölk – kom hem med husbil”

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
Kaffe ur favoritkopparna med Golfmotiv dricks sittande i framsätena som blir extra stolar runt matbordet.


Vart Gitty och Kaj Nurmi ska åka på husbilssemester är ännu oklart i början av sommaren. De brukar ta semestern som den kommer och inte planera in allt på förhand.
– Det kanske blir Finland i år, och eventuellt Pärnu. Dit kommer man snabbt genom att åka över med båt och sedan kör hundrafyrtio kilometer, så är man framme. Ett favoritställe är campingområdet vid Konse, det ligger på promenadavstånd från stan, berättar Gitty.
– Ja, och så blir det säkert också Tyskland. Om det blir Finland åker vi till Kotka och campingområdet intill hotell Santalahti. Det är ett mycket trevligt ställe, intill golfbanan. Vi har golfbagarna i vårt så kallade takatalli, alltså ett stort förrådsutrymme längst bak i bilen. Där har vi också stolar och bord, grillen, en bärbar ugn, cyklarna och en massa annat som är bra att ha med på resan, säger Kaj.

Trygghet framom allt
När resmålet väl är bestämt bokar paret Nurmi alltid övernattningsstället på förhand. Det lämnar de inte åt slumpen!
– Det lönar sig alltid att boka en plats, annars blir du utan. Det finns några ställen, till exempel i Ekenäs, där du inte kan boka platser, men då väljer vi att inte alls åka dit. För det har hänt att vi kommit till ett campingområde sent på kvällen och blivit utan plats, säger Kaj och tillägger att man ska vara komma till området senast klockan sex på kvällen för att lösa ut sin plats.
– Om man blir sen, lönar det sig att ringa upp och meddela om detta för att inte den bokade, och ofta på förhand betalda platsen, ska gå till någon annan.
Att paret Nurmi alltid övernattar på ett campingområde är en trygghetsfråga.
– Visst kan man sporta med så kallad puskaparkki, alltså var som helst, men då finns en risk att du blir överfallen och rånad, säger Gitty.
Kaj nickar medhållande och uppger att det skett en del sådana överfall i Sverige.
– Det går till så att rånarna gasar in dig medan du sover, och plundrar sedan allt du har i bilen, till exempel pengar, telefoner och datorer. Min son var med om att bli bestulen då familjen besökte Disneyland, men till all lycka kom förövaren bara över en massa smutsiga barnkläder, säger Kaj med ett flin.
Gitty minns att en berusad man en gång försökte ta sig in i deras husvagn, vilket faktiskt skedde på ett campingområde.
– Han knackade på alla vagnar och ville in. Han visste inte vilken bil som var hans. Vi öppnade inte!
Kaj kommer ihåg en annan kuslig grej, att det i Polen fanns skyltar längs med vägen som visade att det fanns ett campingområde i närheten men att det, när de väl kom fram, bara visade sig vara fråga om en parkeringsplats utan vare sig service eller övervakning.
– Den gången tog vi in på ett ruggigt hotell i stället, som inte ens hade en restaurang, så vi tog en korvstump och en flaska vin från bilen upp på rummet. Plötsligt hörde vi råttorna skrapa i väggar och golv, och upptäckte ett stort hål i golvet, genom vilket råttorna uppenbarligen kom upp, men då satte vi in den tomma vinflaskan i hålet för att täppa till det, minns Kaj.
– Det lönar sig att kolla på Facebooksidan Karavaanarit ulkomailla för att få bra tips på boenden och trygga övernattningsställen, säger Gitty menande.

En dröm
Hur det egentligen kom sig att Nurmi började semestra i husbil kommer varken Kaj eller Gitty riktigt ihåg. Kanske var det någon bekant som tipsade dem, eller också var det bara slumpen.
– Jag tror det gick till så att vi skulle gå till butiken för att köpa mjölk, men så kom vi hem med en husbil, säger Kaj skämtsamt.
– Egentligen var det väl min dröm, säger Gitty och erinrar att året då de köpte sin första husbil var 1997.
Den hade ett kök längst bak, liksom en bakdörr, något båda tyckte var bra. Bilen hade däremot inga sängar, utan de skulle tas fram och bäddas till varje natt – något som paret i följande husbil såg till att var ordnat på ett mer bekvämt sätt, med sängarna på plats.
Under åren har det blivit fem olika husbilar och varje gång har bilen blivit lite bättre.
– Vi går ibland på skoj och tittar på nyare husbilar, och då kan det hända att vi fastnar för en nyare modell, säger Kaj och poängterar att den vi nu sitter i har golvvärme, vilket är bekvämt.

Bästa resmål
Under de nästan tjugofem år som Nurmi haft husbil så har paret gjort otaliga lyckade resor till nästan ett dussin länder i Europa.
– Det är trevligt att åka på semester i husbil. Man kommer ut, sover jättebra, mycket bättre än hemma, eftersom det finns så många luftluckor i taket, och så ser man och upplever mycket på vägen, säger Kaj.
Gitty minns att Nice i Frankrike var fint. Hon tar fram ett fotografi från den resan föreställande henne uppe i en sluttning, tittade ut över staden med dess vackra vita byggnader badande i solljus.
– Det bästa med Nice var att det bara kostade en euro att åka i kollektivtrafiken. Vi kunde åka omkring och se en massa vackra platser.
Kaj minns Balaton som extra fint, med dess utmärkta cykelstråk runt sjön. Spanien har också varit ett populärt resmål, inte minst eftersom de hittat ett förmånligt ställe att lämna husbilen på över vintern, så att de kan åka ner igen med flyg när våren kommer och på så sätt undvika att köra av och an.
– Det kostar en euro per dygn att låta bilen stå över vintern. Det priset kan man leva med, konstaterar Kaj och tillägger att Spanien blivit ett kärt resmål för dem eftersom de har flera bekanta som bor i Torrevieja.
– En gång när vi hälsade på våra vänner där blev det att komma sent, efter klockan tio på kvällen, tillbaka till campingområdet och då blev vi utlåsta. Det tog tid innan en vakt öppnade grindarna. Det är sånt man minns.
Ett annat minne är då bilen stannade på vägen på grund av att den läckte nafta. Men det problemet löstes enkelt genom försäkringen de har, att de när som helst kan ringa till bolaget i Finland som sedan ordnat med hjälp till plats och ställe – var du än är i världen.
– Det kostar någon hundring i året, men definitivt värt det, säger Kaj.
Apropå händelser man minns, kommer Gitty att tänka på gången hon som kartläsare skulle hitta vägen till Selma Lagerlöfs hem, från Mora och tolkade kartan fel, varpå de körde hundrafemtio kilometer åt fel håll. När de väl vänt om, och kom fram till Lagerlöfs hem Mårbacka, var det redan stängt!
– Man ska ha bra glasögon när man läser kartor, konstaterar hon och får ett nytt förslag av Kaj för sommars resa år 2022.
– Kanske gör vi slag i saken och åker till Mora igen i sommar!

Text och bild: Jenny Paajes

Inforuta:
Vem: Gitty och Kaj Nurmi
Bil: Fiat, Ducato, LMC, årsmodell 2018
Motto: Inte planera så mycket på förhand, det blir som det blir ändå
Besökta länder: Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Italien, Kroatien, Frankrike, Tyskland, Lichtenstein, Luxemburg, Österrike, Spanien, Slovakien, Slovenien och Ungern.
Bästa tips: Innan du köper husbil ska du hyra fyra eller fem olika modeller för att veta vad du vill ha. Om livsstilen passar dig kan du sedan köpa rätt sorts bil från början.

Husbilen är paret Nurmis andra hem.
De här två sängarna kan bäddas ihop till en stor dubbelsäng.
Husbilens förråd är det allra bästa med den här modellen tycker Kaj och Gitty Nurmi.