Vad gör folk om kvällarna?

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter

Steget upp på scenen

Vad är motvikten till arbete för dig? Den frågan ställer Kyrkslätts Nyheter under årets gång till ortsbor som är aktiva inom någon frivilligverksamhet eller som har en rolig hobby. Vem vill just du läsa om? Tipsa oss gärna! 

Till vardags är Sam Strandberg studerande vid Mattlidens IB-linje i Esbo och arbete för honom innebär mestadels gymnasiestudier. Men på sin fritid har han lyckats med konststycket att få lön för en av sina hobbyer, nämligen träningen.

– Jag citerar min kollega Sabina då jag säger att det här helt enkelt är en hobby man får pengar för, säger Strandberg.
Tre timmar i veckan fungerar han som instruktör och tränar andra under både aerobic- och steptimmar. 

Hur allt började

Men vi backar några år. Det hela började med hans egen träning.

– Egentligen var det mamma som tvingade med mig på en timme med retrotema och jag hatade det först, avslöjar han. 

Men det blev ändå en timme till, så lite cykling och plötsligt var han biten. Och intresset växte snabbt.

– Före coronan tränade jag nästan varje dag, vissa dagar till och med flera gånger per dag, berättar Strandberg. 

Vid det skedet gick han redan själv på timmarna och behövde inte tvingas med av någon annan. 

Det första steget mot en ny roll 

Då restriktionerna lyftes och allt började igen, väcktes plötsligt tanken om att kunna hålla timmar själv. 

– Sabina, som nu blivit något av en mentor för mig, var den som påtalade mitt potential upprepade gånger och sakta började jag själv tänka tanken, minns Strandberg. 

Så i november 2021 blev det en instruktörskurs på Varalan urheiluopisto och den gav en bredare inblick i vad instruktörsskap är då det gäller just gruppträning.

– Kursen var nog väldigt allmän och för nybörjare, men den gav mig ändå verktyg att börja bygga upp egna program och lärde mig att tänka på olika muskelgrupper, förklarar han. 

Efter det hände egentligen ingenting. Den egna träningen fortsatte nog, men instruktörsskapet blev liggande, tills en solig dag följande vår då Strandbergs nuvarande chef ringde upp honom.

– Jag minns att det var den andra april för jag frågade om det var ett försenat aprilskämt, säger han med ett skratt.
Och då startade resan mot att samtidigt bli en legitimerad instruktör för Les Mills-konceptet och att få hålla Bodystep-timmar, träning som görs med ett bräde. En resa som krävde mer utbildning, övning med redan legitimerade instruktörer och till sist en godkänd provvideo. 

Mångsidighet är a och o  

Utöver de faktiska timmarna Strandberg håller för andra innefattar arbetet också att lära sig själv programmet. Samma program används i ungefär tre månader och sedan byts det ut. 

– Jag skulle säga att det tar mig sex till åtta timmar att lära mig ett nytt program på en nivå så att jag känner mig säker då jag stiger upp på scenen för att hålla en ny timme.

Bodystep-timmarna följer ett noggrant koncept och ett nytt program innefattar material i Les Mills egen app för instruktörer. Instruktörerna får också pappersinstruktioner, en instruktionsvideo med speglat innehåll och Les Mills egen musikmix. För de andra timmarna Strandberg håller, bygger han upp innehållet själv. 

– Till en början fick jag handledning av de andra instruktörerna, men man blir hela tiden bättre själv. Det är viktigt att tänka på mångsidighet, säger han. 

Kundgruppen är väldigt bred, så varken musiken eller träningen får bli för ensidig. 

– Just att hitta olika låtar, så att musiken inte blir för ensidig känns viktigt för mig, säger Strandberg. 

Idag har den egna träningen fått ge vika för de timmarna Strandberg själv är instruktör för. Han kombinerar dem gärna med att gå på gym istället och stärka sina egna muskler den vägen. Trots att det är en hobby han får lön för är det inget han hoppas kunna sysselsätta sig med i framtiden.

– Jag tycker om det, men hobbyn får nog förbli en hobby, avslutar han. 

Text: Crista Åberg