Ett öga för färg och form 

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter

Vad är motvikten till arbete för dig? Den frågan ställer Kyrkslätts Nyheter under årets gång till ortsbor som är aktiva inom någon frivilligverksamhet eller som har en rolig hobby. Vem vill just du läsa om? Tipsa oss gärna! 

Bara ett stenkast från Kyrkslätts centrum bor Siv Ahlberg. Hennes hus står vackert beläget på en hörntomt där själva huset delar in tomten i lite mindre delar, tillräckligt stora för att odla något på eller för att anlägga en liten trädgård. Och precis så resonerade Ahlberg själv för drygt 15 år sedan.

“Då huset stod klart var det dags att göra något åt gården. På baksidan blev det så en japansk trädgård och på husets framsida blev det mer engelskt tema och ett litet hörn för att odla ätbara växter”, berättar Ahlberg. 

Tomten får mycket ljus under soliga dagar och våren försöker redan göra försiktiga framsteg, men än ligger snöhögar kvar på vissa ställen och döljer vad som har klarat vintern och vad som behöver göras om. 

Trädgården får inte bli ett stressmoment

Att trädgården skulle vara lättskött och en plats där man får koppla av och njuta stod klart från början.

“Det är klart att jag har funderat på vissa färger, hur mycket sol och skugga det blir och om marken är våt eller torr. Men det viktigaste är nog att växterna klarar sig själva, utan min första hjälp hela tiden”, säger Ahlberg.

Det betyder att hon inte heller ägnar sig åt att vattna i trädgården. Köksträdgården har ett litet bevattningssystem som fungerar med hjälp av regnvatten, men det är allt. I början krävdes det givetvis lite mer arbete för att lägga grunden för trädgårdens olika delar men sedan har Ahlbergs devis varit att det får växa där det växer.

“Och växer det inte, så får man helt enkelt prova något annat istället nästa gång. Naturen vinner alltid så allt måste ske på naturens villkor, annars blir det nog lätt stressigt”, funderar hon. 

Egentligen är det själva planeringsarbetet som fångat Ahlbergs intresse mest.

“Färger tilltalar mig mycket och det är roligt att låta sig inspireras av både färg och form. Jag hittar mycket idéer i utländska tidningar och det kräver sedan alltid en egen version, anpassad till vårt klimat och förstås med inhemska arter. Det är viktigt för mig”, betonar hon. 

Också djurriket trivs i trädgården

Det är inte bara väder och vind som kan ställa till det, även harar, hjortar och små djur har hittat till Ahlbergs trädgård. Många är de växtarterna djuren har hittat och kalasat på, exempelvis tulpaner växte aldrig upp där de hade planterats. 

“Hittills har mina jordärtskockor fått vara ifred, men salladen är nog ett buffébord för haren”, skrattar hon.

En del små knep för att hålla borta hjortar har hon lyckats hitta under åren, bland annat ett valnötsträd med vassare kvistar finns för att mota bort dem till en del.

“Jag har också börjat lämna kvar det torra och vissnade i plantor för att göra dem lite ointressantare och det håller dem borta till en del. Men visst är de till förtret”, suckar hon. 

Ahlbergs beslut om att även låta ogräsen växa som de vill, på en del av gräsmattan, har lockat pollinerare till hennes trädgård.

“Det är jag väldigt glad över och t.ex. maskrosor använder jag mycket i matlagning”, tillägger hon. 

Mycket ätbart i naturen

Utöver trädgårdsintresset har Ahlberg också just intresserat sig för ätbara växter och vildörter i naturen. Under våren går hon gärna ut i naturen tillsammans med en väninna och plockar ätbart.

“Mest gör jag olika sorters pesto av det jag hittar, men mjölkörten eller rallarrosen smakar precis som sparris då den har vuxit upp ur jorden”, berättar hon. 

Den redan nämnda maskrosen är en tacksam och hälsosam växt att använda i matlagning och går att utnyttja på många olika sätt.

“På våren är maskrosknoppar goda att steka i smör och sedan använda i sallader eller som tillbehör i någon rätt. Och rötterna brukar jag använda i soppa precis som med rotfrukter, senare under hösten måste de dock kokas separat”, berättar Ahlberg. 

Maskrosbladen kan också blandas med t.ex. kirskål  och nässlor i en soppa, men allt med måtta.

Intresset väcktes i samband med en kortkurs för något år sedan och sedan dess har hon utforskat naturen i närområdet, lite längre bort från trafik och tät bebyggelse. Trots att Ahlberg har gått en kurs kollar hon ändå upp årligen, för att vara säker på vilka växter hon ska plocka, vilket hon uppmanar alla att göra. 

“Det skulle gärna få ordnas fler kurser om hur man kan hitta och använda naturens alla skatter. Det är absolut startpunkten på våren för mig då jag kan gå ut i naturen och bara plocka”, avslutar hon. 

Text och bild: Crista Åberg

Skip to content