Trädgårdskonsultens dröm är få sprida trädgårdars helande kraft

Publicerat den Kategoriserat som Kyrkslätts nyheter
För Leonna Aho-Ryhänen handlar odling om att hitta ett mer närvarande sätt att uppleva livet och växtprocessen är en helhet. Hon sår ett frö och det kommer upp efter sju dagar om hon sköter plantan på rätt sätt, vattnar den och pratar med den.

Sjukledigheten efter utmattningen ledde till att Leonna Aho-Ryhänen kunde hitta tillbaka till sig själv. Hon insåg att trädgården var dörren tillbaka till det liv hon ville leva och idag kallar hon sig trädgårdsentusiast och satsar på sitt trädgårdsföretag.

Det behövdes ett akut utmattningssyndrom för Leonna Aho-Ryhänen att äntligen låta kroppen vila ut. Hon berättar gärna om utmattning och dess följder för att minska det stigma det innebär i dagens effektivitetssträvande samhälle. I ett nötskal innebar utmattningen och den därpå följande sjukledigheten en helt ny riktning i livet, med ny utbildning och eget företag.
I januari startade hon således sitt eget företag, som erbjuder tjänster inom trädgårdsplanering och -konsultering samt ordnar odlingskurser. Företaget ger henne balans inom arbetslivet, genom att hon en del av tiden arbetar bakom en skärm men en stor del av tiden arbetar hon fysiskt.
– Jag måste få ner händerna i myllan, och under sjukledigheten hjälpte trädgården mig att hitta tillbaka till mitt riktiga jag, säger Aho-Ryhänen som är bosatt i Långvik.

Tillväxtens upplevelse
Den här våren ordnar hon i Bobäcks skola trädgårdsmästarkurser, som är inspirerade av hennes egna barn. På kurserna har de bland annat provat på kallsådd och vinterodling. Dessa metoder imiterar naturens sätt att överleva från år till år, genom att så köldtåliga sorter ute i vinteromgivning, och de får börja vakna upp när omständigheterna blir lämpliga.
– Barnen är underbara att jobba med för de säger precis som det är och saknar självkritik – där borde vi vuxna lära av dem. Barn delar med sig av sina upplevelser och tankar när de följer med växtprocessen, säger Aho-Ryhänen.
Under våren kommer hon också att ordna kurser i samarbete med andra aktörer. Kursernas målsättning är att lära ut att alla människor kan göra något i sin trädgård eller på sin balkong. Aho-Ryhänens bakomliggande målsättning är att sprida en trädgårdsterapeutisk ideologi, alltså att trädgården och arbete i den kan tillföra lycka, harmoni, energi samt har hälsofrämjande effekter som att sänka blodtrycket och förbättra sömnen.
– Min dröm är att jobba inom trädgårdsterapi, alltså trädgårdsvälmående. Jag använder uttrycket tillväxtens upplevelse eftersom odlande ger en dubbel nytta; när man odlar får man uppleva hur trädgården växter, men samtidigt hjälper trädgården en att växa som människa och individ, säger Aho-Ryhänen.

Drömmen om trädgården
Trots Aho-Ryhänens alla tankar om trädgårdens nytta, har hon inte alltid jobbat i trädgården. När hon arbetade i företagsvärlden såg hon inte ens trädgården som fanns runt deras hus, utan det var bara en gräsmatta där barnen och hundarna kunde leka.
– Första sommaren efter min sjukledighet anlade vi vårt första växthus och byggde en perennbänk. Vi gjorde också en liten odlingsbänk för kål av en gammal sandlåda, berättar Aho-Ryhänen.
Påföljande sommar utökade de odlingarna med olika sorters odlingsbänkar, pallkragar och en odlingslåda för enbart luktärter.
– I mitt odlande och trädgårdsarbete har jag ett ekologiskt tänkesätt och därför vill jag i min trädgård göra sådant som är naturligt och inte påtvingat. Jag tror på samplantering, som att odla potatis tillsammans med ringblommor eller krasse med vitlök, säger Aho-Ryhänen.
Det råd hon vill ge åt alla som funderar vad de ska odla, är att odla sådant som de tycker om och som de vill äta. Dessutom vill hon sprida tänkesättet att trädgården inte ska kännas som en plikt, utan den ska tillföra stressfri njutning för alla sinnen; det visuella, hur det låter när du går med bara fötter, dofter, smaker och hur växter känns i händerna.
– Mina barn, min man och jag har helats och tillfrisknat som familj tack vare trädgården.

Text och bild: Heidi Schreiber

För Leonna Aho-Ryhänen handlar odling om att hitta ett mer närvarande sätt att uppleva livet och växtprocessen är en helhet. Hon sår ett frö och det kommer upp efter sju dagar om hon sköter plantan på rätt sätt, vattnar den och pratar med den.